Efter att jag fick iMac som utvecklingsdator på jobbet har jag helt gått över till Mac-datorer, även hemma. De är ju snygga och har ett ganska trevligt gränssnitt + att de fungerar oftast som de ska. Dock kan iOS (operativsystemet i datorn) kännas ganska olikt Windowsmiljön, speciellt i början. Men iOS är inte så svårt som det verkar. Jag brukar säga att det är så lätt så att man tror att det är svårt.

Hursomhelst, i och med att jag använder Mac och iOS har jag ju börjat använda program för dessa enheter också. Jag fick ganska tidigt ett tips om att Alfred är ett program som var värt att installera. Min kollega tipsade mig om ett liknande; Quicksilver.

Jag läste på litegrann om Alfred och QuickSilver, och kom fram till att de inte var så olika. Det är två program som hjälper till och gör dig mer snabb och produktiv i ditt arbete. De kan exempelvis öppna program och söka snabbt efter dokument i din dator. Man kan också skriva script som körs när man skriver in ett speciellt kommando.
Jag, som arbetar med webbutveckling, skulle t.ex. kunna skriva ett script som skapar alla de filer jag behöver i mitt arbete. Sedan är det bara att börja koda.

Efter att ha frågat på Twitter om vilket alternativ som var att föredra, så var Alfred det alternativ som fick flest röster, men det var också väldigt få som hade provat QuickSilver.
Jag googlade också för att få fram artiklar om vilket av programmen som var det bästa, men hittade ingen som jag tyckte var tillräckligt bra. Så jag bestämde mig för att själv ta reda på vilket av programmen som var bäst.
På jobbet har jag använt QuickSilver, och hemma har det blivit Alfred.

alfredvsqs

I båda programmen kan man skriva scripts, men det är inget som jag har tagit mig tid till att göra. Jag tror att jag har använt programmen som en ganska vanlig användare skulle göra, och kommit fram till följande:

Alfred

+ Snyggt!
– Kostar pengar (15£ för en single license), men det finns en gratisversion ocksÃ¥ – dock med mindre funktioner.

QuickSilver

+ Man kan till viss del anpassa utseendet själv
+ Gratis
+ När man letar efter dokument är det lätt att navigera och välja vad man vill göra med dokumentet.

SÃ¥…

Jag vill säga att Alfred är bättre, bara för jag har betalt pengar för det, och dessutom är det mycket snyggare. MEN QuickSilver gör allt som Alfred gör och lite till.
Båda är helt klart bra program, men man får tyvärr inte mer bara för att man betalar för Alfred. QuickSilver fungerar minst lika bra.

Det är möjligt att jag uppfattat programmen fel, eller att jag har missat något.
Använder du någon av programmen? Vad tycker du?